31. Haliç Buluşmaları/ Zirvelerden Gönüllere

Doç. Dr. Murat Yalçıntaş, 2018 yılında Everest ana kampına, bu yıl da Afrika'nın en yüksek zirvesi olan Kilimanjaro dağına tırmanışında edindiği izlenimleri 31. Haliç Buluşmaları - Zirveden Gönüllere programıyla paylaştı.

31. Haliç Buluşmaları/ Zirvelerden Gönüllere

 

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Murat Yalçıntaş 54 yaşında. 45 yaşından sonra spora başladı, geçen yıl Asya’nın en yüksek dağı olan Everest Dağı’nda 5364 metrelik Base Camp’a, bu yıl da Afrika’nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro’nun 5895 metrelik zirvesine çıkan Yalçıntaş, edindiği izlenimleri 31. Haliç Buluşmaları – Zirvelerden Gönüllere programında paylaştı.

haliç buluşmaları

 

Doç. Dr. Murat Yalçıntaş’ın ulusal ve uluslararası çeşitli sivil toplum örgütlerindeki yöneticiliklerinin, akademisyen olarak bilim dünyasına sunduğu katkıların, aldığı pek çok ulusal ve uluslararası ödülün yanı sıra, dikkat çeken bir özelliği de dayanıklılık sporlarına olan tutkusudur.

 

Fiziken ve ruhen değişim yaşadığımı hissediyorum

 

Video ve görsellerle dinleyicilere sanal bir dağ tırmanışı yaptıran Yalçıntaş, açılış görselinde İsra 37. ayeti hatırlamamızı sağladı. “Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma! Ne yeri yarabilir ne de dağlarla boy ölçüşebilirsin.” İrtifanın, dağlara tırmanışın insana küçük ve zayıf olduğu hakikatini hatırlattığını dile getiren Yalçıntaş, sözlerine şöyle devam etti: “İnsan vücudu 0 – 2000 metre arasında yaşayabilen bir vücut sistemine sahiptir. Bu seviyenin üzerine çıkınca nefes alamamaya başlıyorsunuz. Bu duruma kendinizi alıştırabilmek ve herhangi bir yükseklik hastalığına yakalanmamak için de yavaşça, küçük adımlarla yürümeyi tercih etmek zorunda kalıyorsunuz. Spor her insana hem fiziki, hem de ruhi kazanç sağlıyor. Bu iki kazanç, insanın daha sağlıklı, daha kaliteli bir yaşam sürmesine sebep oluyor. Öte yandan özellikle benim yaptığım dayanıklılık sporlarında farklı şeyler de öğreniyorsunuz. Özellikle 4 -5 bin metreyi geçtikten sonra; sırtınızda da çantanız var, rüzgar estiğini, soğuk olduğunu düşünün. 8 - 9 saat ufak ufak adımlarla gidiyorsunuz. Hayatta da aynı şey vardır; eğer vazgeçmezseniz ve bir şeyi hakikaten halis niyetle arzu ederseniz çok çok küçük adımlarla bile hedefinize ulaşırsınız. Sabrederseniz, uğraşırsanız, bırakmazsanız, pes etmezseniz ulaşmak istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Dağcılık size sabretmeyi, pes etmemeyi, çok ufak adımlarla da olsa devamlı olarak aynı konu üzerinde çalıştığınız zaman başarıya ulaşacağınızı öğretiyor. Dağda acele ederseniz nefessiz kalırsınız ve zirveye çıkamazsınız; aynı hayatta da olduğu gibi. O yüzden hayatta karşılaştığım herhangi bir zorlukta aklıma hep dağa tırmanırken attığım küçük adımlar gelir.

zirveden gönüllere

 

Dünyada tek doğru yok

 

Keşfetmeyi de sevdiğini vurgulayan Doç. Dr. Yalçıntaş, tırmanışlar sırasında fraklı kültürler ve yaşam tarzlarıyla karşılaşmanın da eğitici olduğunu belirtiyor:


‘’Yepyeni yerler görüyorsunuz. Farklı coğrafyalar, farklı insanlar, farklı canlılar, farklı yaşam tarzları, farklı kültürler. İki dağdan bahsettik, Nepal’deki insanlarla Tanzanya’daki insanlar, Nepal’deki doğal güzelliklerle Tanzanya’daki doğal güzellikler, Nepal’deki yaşam tarzı ve kültürle Tanzanya’daki yaşam tarzı ve kültür; iki dağın çok farkı vardı. Bu kadar değişik şeyler görmek size, dünyada tek doğrunun olmadığını da öğretiyor. Bu kadar değişik şey gördüğünüz zaman anlıyorsunuz ki, her insan için her gerçek kendi ortamında geçerli. Sizin doğrularınız sizin ortamınızda geçerli.  Dolayısıyla hiç kimsenin kendi doğrularını, kendi bildiklerini başkasına dayatmaması gerektiğini anlıyorsunuz.”

 

Dağların bize öğrettiği başka bir şey daha var

 

Ahzab 72. ayete (Biz emaneti göklere, yerküreye ve dağlara teklif ettik, ama onlar bunu yüklenmek istemediler, ondan korktular ve onu insan yüklendi. Kuşkusuz insan çok zalim, çok bilgisizdir.) değinen Yalçıntaş, insanın mütevazı olması gerektiğini vurgulayarak, “Allah bizleri zalim ve cahil olmaktan korusun” sözleriyle konuşmasına son verdi.

 

Program katılımcıların soruları ve düşünce paylaşımlarıyla son buldu.

 

 

Diğer Haberler

Dinamikler, Süreçler ve Geleceğin İnşası Bağlamında 15 Temmuz'u Anlamak


48. Haliç Buluşması - Büyük Felaket - Nekbe 1948


Geçen Asırda Fikri Hayatımız


Dünya Ekonomisi ve Şirket Stratejileri


İdeal Yönetici ve Yönetim Hastalıkları


Afrika'da Gönüllü Olmak


Afrika Medeniyetinde Müslümanlar


Güney Amerika'da Osmanlılar Elturko


Tarihin Kara Lekesi: Bin Yılın Sonu 28 Şubat


Geçmişin İzinden Geleceğe Balkanlar


38. Haliç Buluşması - İşgalin Yedinci Yılında Kırım


37. Haliç Buluşması - Almanya’da Türk İzleri


36. Haliç Buluşması / Yeniden Şekillenen Dünyada Türkler


İyi insan olmak sorumluluğumuzdur, var oluşumuzun kirasıdır.


Haliç Buluşmaları-33/ Taşlar ve Kuşlar


32. Haliç Buluşmaları/ Barış Pınarı Harekatı


İsrail’i Kim Durduracak?


Faizin Reçetesi Katılım Ekonomisi


Kudüs Mücadelemiz Devam Etmeli


27. Haliç Buluşmaları, İslam Dünyası İkiye Bölünmek İsteniyor