
Geçen hafta sonu Batman’da MÜSİAD Hizmetler Sektör Kurulu’nun organize ettiği “Yerel Yönetimlerin Bölgesel Kalkınmaya Etkileri” adlı toplantıya katıldım. Batmanlı işadamlarında büyük bir heyecan ve yatırım yapma arzusu gördüm. Bugün büyükşehir mesabesine ulaşmış olan Batman’ın şehir olarak 30 yıllık bir geçmişi var. Bu heyecan ve istek devam ederse Batman’ı tutana aşk olsun! Hızla sanayileşen şehirde, çoğunluğu tekstil olmak üzere 200 adet fabrikanın varlığı ne kadar sevindirici. Demek ki batmanlılar laf üretmek yerine iş üretmişler. Yatırım yapmak isteyen çok sayıda işadamı organize sanayi bölgesi için yer bekliyor.
Toplantıya Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Batman Valisi Hulusi Şahin, Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı İbrahim Halil Sugözü, Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Halil İbrahim Aydın, Milli Futbolcu, Avrupa gol kralı Tanju Çolak katıldı. Renkli geçen toplantıya en fazla muhabbet katan futbolcu Tanju Çolak oldu. Yerel yönetimlerin daha fazla spor tesisleri yaparak gençlerin hizmetine sunmalarının altını çizdi. Gerçekten mahalleler, sokaklar planlanırken mutlaka spor alanlarına yer vermek gerekiyor. Yoksa Batman’da olduğu gibi gençler enerjilerini uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara harcıyorlar.
MÜSİAD Hizmetler Sektör Kurulu başkanı Sertip Akşahin heyecanlı ve bütün detaylara dikkat eden bir yaklaşımla iyi bir organizatör ve başkan olduğunu gösterdi. MÜSİAD Batman Şubesi’nde nöbet değişimine de şahit olduk. MÜSİAD Batman Kurucu Başkanı Suat Özdemir görevini Aladdin Iraz’a devretti. Suat Özdemir’in Batmanlıların gönlünde taht kurduğunu da gözlemledik. Yapılan genel kurula Türkiye’nin farklı bölgelerinden şube başkanları ve üyelerin katılımı da Batman’da birlik ve beraberlik havası estirdi. Başkan değişimine MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, bir önceki genel başkan ve DEİK Başkanı Nail Olpak, Eski Genel Başkan Vekili Eyüp Uğur’da katıldı.
Bütün konuşmacıların altını çizdiği konu, Batman’ın şehir olarak marka olması ve fason üretim yapan firmaların kendi markalarıyla dünyaya açılmaları oldu. Gerçekten köklü tarihi birikime sahip şehirlerin arasında Batman’ın kendisini ifade etmesi uzun zaman aldı. Şehrin potansiyelini bütün boyutlarıyla ortaya çıkaracak bütüncül bir tanıtıma ihtiyacı olduğu muhakkak. Aslında petrol bu şehri diğerlerinden ayıran güzel bir özellik olarak yeterlidir. Petrolü ana tema yapıp diğer unsurları da buna ekleyerek önce Türkiye’de sonra dünya da marka oluşturmak için çaba sarf edilmelidir.
İşadamlarının şikâyet ettiği önemli bir konu ise petrol ürünlerine yönelik yatırımların yapılmaması. Ayrıca fabrikaların elektriklerinin sık sık kesilmesi de üretimde aksamalara sebep oluyor. Bölgede kaçak elektrik kullanımının bedelini ücretini ödeyenler karşılıyor. Yani kaçak elektrik kullananların faturası doğru davrananlara kesiliyor. Bu konunun da yetkililer tarafından gözden geçirilmesinde fayda var.
Batman ve çevresindeki illere baktığımızda son yıllarda inanılmaz ilerlemeler olduğuna şahit oluyoruz. Rahmetli Özal’ın tabiriyle “Doğunun makûs talihi” yenildi. Bunu başarmak da Recep Tayyip Erdoğan’a nasip oldu. Ülkenin her yerinde sesiz devrimler yaptı. Ancak bölge halkının bunun ne kadar farkında olduğundan emin değilim. Derya içindekiler deryayı bilmezler gibi bir durum var ortada. Bu hali, hem Ak Parti’nin hem de bölge halkının iyi düşünüp analiz etmesi gerekiyor. Yakın zamanda mahalli idareler seçimleri olacak hep beraber sonuçları göreceğiz.
İyiliklerin ve iyilerin kazanması dileğiyle… Batman’dan Türkiye’ye selam olsun.