Bize okumayı sevdiren adam

Babasının Osmanlı’dan cumhuriyete geçiş dönemine ve savaşlara tanık olduğunu belirten Gülsevin Tuğcu Acır “Yaşadığı dönem itibariyle nereye baksa yoksulluk hikayesi gördü. Kendi de yazdıkları gibi içe kapanıktı. Bize okumayı sevdirdi” dedi.

Bize okumayı sevdiren adam

Çocuk edebiyatının en üretken isimlerinden Kemalettin Tuğcu, vefatının 22. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çocuk Vakfı ortaklığında düzenlenen etkinliklerde yâd edildi.

Yazar ilk olarak Çengelköy Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Beyazıt Kütüphanesi’ndeki programda ise Mustafa Ruhi Şirin’in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte Prof.Dr. İnci Enginün, Gülten Dayıoğlu, Mehmet Nuri Yardım ve Dr. Fatih Erdoğan söz aldı.

TANINMAK İSTEMEDİ

Kemalettin Tuğcu’nun kızı Gülsevin Tuğcu Acır, babasının yazdıkları gibi bir hayat yaşadığını söyledi. Acır şöyle konuştu: “Yaşadığı dönem itibariyla başını nereye çevirse ayrı bir yoksulluk, ayrı bir hikaye vardı. Yazdıkları gibi içe kapanık ve sessiz bir insandı. Okurlarım beni tanımasın, derdi. Bu nedenle röportaj vermez, fotoğraf çekilmezdi. Önce onun eserlerini okuduk. Güliver’in Seyahatleri, Jules Verne kitaplarıyla bize okumayı sevdirdi. Yerli yabancı yazar ayrımı yoktu, yaşımız büyüdükçe kitaplar da değişirdi.”

Tuğcu’nun 466 kitap yazmasının görkemli bir eylem olduğunu belirten yazar Gülten Dayıoğlu, “Kur’an-ı Kerim dışında kitap görmemiş ben, okumanın tadına Kemalettin Tuğcu öyküleriyle vardım. O bize acı aşısı yapmıştır” dedi. Yaşımız ne olursa olsun çocuk kitaplarının travmadan kurtarıcı bir etkisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. İnci Enginün, “Hocamız Tanpınar, ‘Çocuklar insan damlacıklarıdır’ derdi. Çocuklar Tuğcu’nun kitaplarıyla beslenip koca bir deniz oldular. O, görevini yapmış bir yazardır” ifadelerini kullandı.

HERKESE DERS VERDİ

Kemalettin Tuğcu’nun yeğeni Nemika Tuğcu, amcasını şöyle anlattı: “Geç saatlere kadar daktilosunun tıkırtılarını duyardık. Programlı ve çalışkan bir insandı. Farklı yönleri olan biriydi. Tespihçilik, marangozluk, gramofon tamirciliği yapmıştı. Ev içinde de damı onarmış ve hamam inşa etmiştir. Harf inkılabından sonra yeni harfleri hemen öğrenip esnafa ders vermiştir.”

 

 

Gülsevin Tuğcu Acır

 

Yazarların gözünden Tuğcu

Tuğcu’yu anma etkinliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çocuklara Okumayı Sevdiren Yazar” kitabı tanıtıldı. Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in yayına hazırladığı çalışmada Ülkü Tamer, Erol Güngör, Turan Karataş, Selim İleri, Orhan Pamuk’un aralarında bulunduğu birçok edebiyatçının yazar hakkındaki metinleri bulunuyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Diğer Haberler

Türk şiirinin 'ilhamı ele geçiren şair'i: Cahit Zarifoğlu


Gençlere doğru rol model örneği olarak 'Mehmet Akif Ersoy' anlatılıyor


Şiirini imanı, düşüncesi ve milletinin hizmetine adayan İstiklal şairi: Mehmet Akif Ersoy


Müslüman bir fikir adamı ve özgürlük savaşçısı: Aliya İzetbegoviç


İman ve istikamet üzere bir hayat: Doktor Ayşe Hümeyra Ökten


Tarihçilerin Reisi: İsmail Hakkı Uzunçarşılı


Duygu dünyamızda silinmez izler bırakan şair: Erdem Bayazıt


Besmele ile şiire başladım


Mütefekkir ve çok yönlü bir alim: Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır


Aksiyon ve dava adamı: Necip Fazıl Kısakürek


İlahi aşkın izinde ışık saçan gönül insanı: Yunus Emre


Rubaileriyle edebiyat dünyasını etkileyen şair: 'Ömer Hayyam'


Hayatı mücadeleyle geçen isim: Şule Yüksel Şenler


İsyan Ahlakı'nı kuşanan adam: Nurettin Topçu


İz bırakan bir muallim: Mahir İz


Bilimler tarihinin zirvesi: Fuat Sezgin


Bir ilim abidesi: Mehmed Fuad Köprülü


Türk edebiyatının mütefekkir yazarı: Cemil Meriç


Türk kadınının kahramanlık simgesi: Nene Hatun


Malcolm X doğumunun 94. yılında anıldı