Hırvatistan'da İslam kültür merkezi inşa ediliyor

TİKA ile Hırvatistan İslam Birliği'nin iş birliğinde Sisak kentinde İslam kültür merkezi inşa ediliyor.

Hırvatistan'da İslam kültür merkezi inşa ediliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Hırvatistan İslam Birliğinin iş birliğinde Hırvatistan'da "Sisak İslam Kültür Merkezi" inşa ediliyor.

AA muhabirinin TİKA'dan edindiği bilgiye göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç'in huzurunda dün imzalanan anlaşmayla, TİKA, Hırvatistan'ın Sisak şehrinde inşa edilen İslam kültür merkezine destek sağlayacak.

Hırvatistan İslam Birliği tarafından Sisak Belediyesinde yer alan Sisak İslam Kültür Merkezinin inşaatına Nisan 2017'de başlandı fakat finansman sıkıntısı ve sahadaki çeşitli zorluklar nedeniyle projenin tamamlanabilmesi için desteğe ihtiyaç duyuldu. Yapılan görüşmeler neticesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla Sisak İslam Kültür Merkezi inşaatının tamamlanması çalışmaları kapsamında, TİKA ve Hırvatistan İslam Birliği arasında iş birliği yapılması kararlaştırıldı.

Dört katlı planlanan İslam Kültür Merkezi 586 kişinin ibadet edebileceği bir cami, çocukların eğitim alabileceği 3 derslik, çok amaçlı toplantı salonu, restoran ve camide görev yapan imamlar için konaklama gibi temel alanlardan oluşuyor.

Proje tamamlandığında Hırvatistan'daki dördüncü İslam kültür merkezi olacak.

Kültür merkezinin temel atma töreni Kasım 2016'da yapıldı ve inşaatına Nisan 2017'de başlandı. 2019 başı itibarıyla projenin yaklaşık yüzde 20'si tamamlandı. TİKA'nın desteğiyle projenin 2020'de bitirilmesi öngörülüyor.

TİKA Başkanı Serdar Çam ve Hırvatistan İslam Birliği (Meşihad) Başkanı Müftü Aziz Hasanoviç, Sisak İslam Kültür Merkezi Projesi kapsamında dün iş birliği mutabakat zaptı imzaladı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, İslam Kültür Merkezi projesine ilişkin iş birliği protokolünün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu projenin iki ülke arasındaki kültürel diyaloğa yapacağı katkının önemine işaret etmişti.

Sisak İslam Birliği

Müslümanların, Hırvatistan'ın Sisak şehrine ilk yerleşmeleri 19. yüzyılda başladı. Hırvatistan İslam Birliği çatısı altında faaliyet gösteren 15 meclisten biri olan ve Sisak İslam Birliği adıyla da bilinen kurum, şehirdeki Müslüman nüfusun artması üzerine 17 Eylül 1967'de kuruldu.

İslam Birliğinin kuruluşunu izleyen ilk yıllarda Müslümanların ibadetlerini evlerinde yapması üzerine 1974'te İslam Birliği resmi olarak mescit, mektep ve imam dairesi niteliği taşıyan 100 metrekarelik bir evi satın alarak faaliyetlerine başladı.

Sisak şehri ve çevresinde yaşayan Müslümanların dini ve sosyal yaşamı bugüne dek bu evde gerçekleşti. Sisak'taki İslam Birliği, kısıtlı imkanlarıyla 1967'den bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerle aktif ve dinamik bir birlik olarak tanınıyor.

Bölgedeki Müslüman nüfusun artmasıyla İslam Birliğinin faaliyetlerini yürüteceği bir cami ve İslam kültür merkezi inşa edilmesine ihtiyaç duyuldu.

Kaynak:AA-Muhabir: Zuhal Demirci

Diğer Haberler

Gençlik kampına katılan 300 öğrenciye 'Ahilik' anlatıldı


Dikkuyruklar Burdur Gölü'ne döndü


Doğu'nun mendereslerinde görsel şölen


Doğu Anadolu'da kış 'çilesi ve güzelliğiyle' yaşanıyor


Sigara ve alkolün olmadığı tek şehir


Erciyes Kayak Merkezi, Birleşmiş Milletler'e döndü


Tarihin en görkemli tanığı: Alaeddin Keykubad Köprüsü


Batman’ın yıldızı parlıyor


Ulubey Kanyonu beyaz örtüyle kaplandı


Uludağ'ın karlı eteklerinde atla gezinti turizmi


Çeltik tarlalarının 'allı turnaları'


Bitlis'te beyaz güzellik


Van gölünde balık keyfi


Giresun Adası antik çağdan beri yerleşim yeri


Diyarbakır ve Mardin tarih kokan iki şehir


Bosna Hersek'in Gazi Hüsrev Bey Medresesi hala aktif


Göçmen kuşların kış durağı Kızılırmak Deltası


Denizli antik çağlardan bu yana şifa merkezi


Kayak ve termal turizm durağı: Erzurum


Seyfe Gölü Kuş Cenneti buz tuttu