Palamut, A vitamini deposudur, ucuzken yeyin

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, A vitamini yönünden zengin palamudun dengeli bir besin kaynağı olduğunu söylüyor

Palamut, A vitamini deposudur, ucuzken yeyin

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, A vitamini yönünden zengin palamudun dengeli bir besin kaynağı olduğunu belirterek, "Bunun için vatandaşlarımıza, çıktığı aylarda palamudu bol bol tüketmelerini tavsiye ediyoruz." dedi.

Sarı, palamudun Türkiye denizlerinde en bol bulunan balıklardan olduğunu söyledi.

Esas yaşam alanı Karadeniz olan palamudun kışı geçirmek için Marmara Denizi'ne geldiğini ifade eden Sarı, Karadenizli balıkçıların Hopa'dan Marmara'ya kadar bu balığı takip ettiklerini dile getirdi.

Tüm balıklar gibi palamudun da sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:

"Protein oranı yüzde 20'nin üzerinde, yağ oranı yüzde 10 civarında, 180-200 arasında değişen enerjisi söz konusu. Kalsiyum, sodyum, demir gibi mineraller de bol bulunur. A vitamini yönünden zengin palamudun besin değeri dengelidir. Bunun için vatandaşlarımıza, çıktığı aylarda palamudu bol bol tüketmelerini tavsiye ediyoruz."

Farklı yöntemlerle pişirilebilen palamut için çeşitli saklama şekilleri, geleneksel tüketim usulleri geliştirildiğini anlatan Sarı, bu balığın Karadeniz ve Trakya'da daha çok konservesinin yapıldığını ifade etti.

Sarı, şöyle konuştu:

"Palamutları yatay kesen kadınlarımız güzelce yıkadıktan sonra az tuz az da şeker atarlar. Bir kaşık kadar da zeytinyağı döküp kapatırlar konserve şişesinin kapağını. 1,5 saat kadar kaynatırlar tencerede. Böylece kapaklar tutmuş olur, konservemiz hazırdır. Bir yıl boyunca palamudun olmadığı zamanlarda insanlar bu palamudu konserve olarak tüketebilirler. Diğer taraftan palamut kıymetli bir meze lakerda olarak da tüketilir. İstanbul Boğazı'ndan Çanakkale'ye kadar olan bölgelerde, Karadeniz kıyılarının hepsinde farklı farklı lakerda yapma şekilleri vardır. Hepsinin mantığı aynıdır, balık taze olacak, yağlı olacak... Olabildiği kadar büyük palamutlar tercih edilir. Balıklar takoz olarak kesilir, sonra ilikleri temizlenir, kanının temizlenmesi için buzdolabında soğuk suda bekletilir. Sonra tuzlanır."

Sarı, palamudun olgunlaşma süresinin bölgelere göre değiştiğine işaret ederek, "Bazı bölgelerde iki haftada olgunlaştırılır, bazı bölgelerde 2-3 ayda olgunlaşması söz konusudur. Vatandaşlarımız bugünlerde bolca çıkan palamutlardan lakerda olarak da faydalanabilirler ancak hemen altını çizelim lakerda gibi yiyecekler yüksek oranda tuz içerdiği için vatandaşlarımız sağlıklarına dikkat etmelidir. Kalp damar hastalığı olan, tansiyonu olan, damarlarıyla ilgili sorunları olan hastalarımız doktorların tavsiyelerini dikkate alarak tuzlu balığı tüketmelidir." dedi.

Bu tür rahatsızlıkları bulunanlara, taze palamutları ileride tüketebilmek için derin dondurucuda saklamalarını öneren Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." ifadesini kullandı.

Kaynak:AA

Diğer Haberler

Hayırseverlerin desteğiyle açılan kuyular Afrikalılara 'can suyu' oldu


Türkiye'nin bursuyla doktor olan Filistinli genç: Türkleri tedavi etmek benim vefa borcum


Leyla ebe fedakarlığıyla köylülerin gönlünde taht kurdu


Hayatını kızı, SSPE hastası yatalak eşi ile otizmli yetim yeğenine vakfeden kadın tüm 'iyilik ödülleri'ni hak ediyor


Düzce'de sahillerdeki atıkları temizleyen emekli öğretmen duyarlılık örneği sergiliyor


Yeryüzü Doktorları Afrika'daki katarakt projesi: Elimiz tuttuğu müddetçe tüm sıkıntılara göğüs germeye devam edeceğiz


'Yaşasın Anneler, Yaşasın Çocuklar' kampanyası binlerce kişiye şifa oluyor


Üniversiteli Reyhan yaşlıların yaşamına dokunuyor


Azmin zaferi: Mahkumken üniversite bitirdi, şimdi hayalini kurduğu işi yapıyor


Geleceğin sağlıkçıları yaşlıların şifa umudu oldu


Kahvehanesinde düzenlediği kampanyalarla 800 kişinin kan vermesini sağladı


Emekli maaşını biriktirip hastaneye cihaz aldı


Afrika'daki görme engellilere ışık oldular


Vefakar kocanın dünyası 'eşinin nefesi'


Gülsüm anne felçli eski eşine de 'umut' oldu


UNICEF'ten 2019'da 350 bin Yemenliye insani yardım


Sadakataşı Tanzanya'da 225 katarakt hastasını sağlığına kavuşturdu


Uyuşturucudan kurtuldu hayal ettiği hayata kavuştu


Madde bağımlılarına zeytinlikler arasında 'ilaçsız' rehabilitasyon


Otizmli oğluna 19 yıldır kol kanat geriyor