Sabrın, Şükrün ve Rahmetin Adı: Ramazan

"Ramazan ayı, içinde insanlara doğru yolu gösteren, doğru ile yanlışı birbirinden ayırıp açıklayan bir rehber olmak üzere Kur'an'ın indirildiği aydır. Sizden kim o aya erişirse oruç tutsun…" (Bakara, 2/185)

Sabrın, Şükrün ve Rahmetin Adı: Ramazan

Âlemlerin Rabbinin yeryüzüne tecellisinin en açık göstergesi olan Ramazan ayı, Müslümanlar için her hal ve durumda rahmetin, mağfiretin, huzurun ve esenliğin kaynağı olarak görülür. Tüm yönelişimizin yeryüzünün gerçek sahibine olduğu bu ay, müminlerin yeniden kendilerini muhasebeye çektiği aydır.

Oruç, azimli ve kesin irade ile insanın Allah’a boyun eğme eylemidir. Ve oruç, bütün insani zaruretlerin üzerine yükselme, Allah katındaki hoşnutluğu ve nimetleri tercih ederek bu insani zaruretlerin baskısına ve ağırlığına dayanmak, katlanmak demektir.

Oruç ayı Ramazan öyle bir aydır ki, Rahman’ın rahmet kapılarının açıldığı, meleklerin fevc fevc Arş,-ı Âlâ’dan yeryüzüne indiği ve peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)‘e insanlığın kurtuluşu olan vahyin indirildiği aydır. Bu ayı oruçlu geçirmek, ‘bizden öncekilerin üzerine farz kılındığı gibi bize de farz kılınmıştır’.(2/183)

Oruç ayı Ramazan, takva ayıdır ki, orucun asıl büyük gayesi de takvadır. Çünkü sinelerde uyanışı meydana getirerek Allah’a itaat etmek ve O’nun rızasına, hoşnutluğuna öncelik tanımak üzere bu ibadetin yapılmasını sağlayan faktör takvadır. Ayrıca insanı her türlü günahtan, günah yüklü duygulardan koruyan yegâne unsur da takvadır. Bunun içindir ki oruç, ‘günahlardan arınma’ vesilesi kılınmıştır.(2/183)

Ramazan ayı, takva ayı olmasının yanında birçok iyiliği ve güzelliği de içinde barındırır. İnsanların fıtrat duygularını harekete geçiren Ramazan; bereketi, yardımlaşmayı; ailelerimizle, akrabalarımızla, sevdiklerimizle bir arada bulunmayı simgeler. Öyle görünüyor ki rahmetiyle geldiğine inandığımız Ramazan ayı, insanlığın uğraştığı bir musibet olan Koronavirüs sebebiyle diğerlerinden farklı geçecektir. Her ne kadar bir araya gelemesek de, uzakları yakın kılan gönül bağlarımızla aynı göğün altında, bir arada, aynı İlah’a kulluk ederek birliğimizi pekiştireceğiz. Bu minvalde yılda bir kere gelen bağışlanma ayını bizler için en verimli kılacak şekilde değerlendirmeli, evlerimizi mescit kılmalı ve Rabbimizin bize öğrettiği şekilde onu hamd ile tesbih etmeliyiz.

Rabbimiz! Ramazan’ı ihlâsla, hakkını vererek sürdürmeyi ve ömrümüz boyunca kendimizi imanla tutmayı bizlere nasip eyle!

Rabbimiz! Ramazan vesilesiyle Kur’an ile bütünleşmeyi, Kur’an ile düşünebilmeyi ve Kur’an ile yaşamayı bizlere nasip eyle!

Rabbimiz! Virüs sebebiyle evlerimizde geçireceğimiz vaktin bereketinin bilicine erişebilmeyi nasip eyle ve Mübarek Ramazan ayını tüm insanlığın Koronavirüsten kurtuluşunun vesilesi kıl!

Rabbimiz! Ramazan hürmetine dünyanın mazlum coğrafyalarında zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimize yardım eyle. Bizleri affet, bizleri bağışla!..

Sen merhametlilerin en merhametlisisin.

Ebedi kurtuluşa, ebedi mutluluğa vesile olması ve tekrar bir araya gelebileceğimiz günlerin yakın olması duasıyla, Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun.

Diğer Haberler

Asrın Felaketinin Üzerinden 22 Yıl Geçti


Sabrımızın ve Şükrümüzün Ödülü Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun


Kadir Kıymet Geceniz Mübarek Olsun


Mübarek Ramazan Ayının İslam Âlemine Hayırlar Getirmesini Dileriz.


Berat Kandiliniz Mübarek Olsun.


Rahmet ve Hikmet Dolu Bir Gece: Miraç


24. Yılında 28 Şubat Post Modern Darbesini Kınıyoruz!


Regaip Kandilimiz Mübarek Olsun.


AŞI| Neden, Nasıl, Hangi?


KARDEŞLİK VE VEFA PROGRAMI


1442. Hicri Yılımız Mübarek Olsun


Kurban Bayramınız Mübarek Olsun.


İSTANBUL’un Fethinin Nişanesi Ayasofya Camii


İstanbul’un Fethinin 567. Yılı…


Sevinç ve Huzur Kaynağı Ramazan Bayramına Kavuştuk.


Kadir Gecesi, (İçinde Kadir Gecesi Olamayan) Bin Aydan Daha Hayırlı Gece


Regaip Kandilimiz Mübarek Olsun.


Üç Aylarımız Mübarek Olsun!


Oku- Dinle- Yaşa/ Mutlu Aile Huzurlu Yuva


Kullukta yükselişin adı: Miraç