Türkiye'nin bursuyla doktor olan Filistinli genç: Türkleri tedavi etmek benim vefa borcum

İsrail askerlerinin baskısından dolayı bırakmak zorunda kaldığı tıp eğitimini Türkiye'nin sağladığı bursla İstanbul'da tamamlayan Filistinli Mohammed Abusharekh, kendisine kucak açan ülkede mesleğini yapmanın gururunu yaşıyor.

Türkiye'nin bursuyla doktor olan Filistinli genç: Türkleri tedavi etmek benim vefa borcum

Filistin'in El-Halil kentinde dünyaya gelen 33 yaşındaki Mohammed Abusharekh, liseyi birinci olarak bitirdikten sonra 2006 yılında Kudüs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim almaya başladı.

Üniversitenin İsrail tarafında olmasından dolayı bazı sıkıntılar yaşayan Abusharekh, maruz kaldığı baskılar nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra Türkiye'den eğitim bursu alan Abusharekh, 2007'de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesine kayıt yaptırdı.

Mezun olmasının ardından hayalindeki beyaz önlüğü ilk kez 2013 yılında Türkiye'de giyen Abusharekh, aynı yıl Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nı kazanarak Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'nda ihtisas eğitimi almaya başladı.

Kardiyoloji uzmanı olarak 2017 yılında mezun olan Filistinli hekim, bir yıldır İzmir'deki özel bir hastanede hem hastalara şifa dağıtıyor, hem de genç meslektaşlarına eğitim veriyor.

"Türkiye'yi ikinci vatanım olarak görüyorum"

Kardiyoloji uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mohammed Abusharekh, AA muhabirine, küçük yaşlardan bu yana doktor olmak istediğini belirtti.

İsrail'in Filistin'e uyguladığı baskı politikasından dolayı tıp eğitimini ülkesinde tamamlayamadığını anlatan Abusharekh, şunları kaydetti:

"Fakülte İsrail sınırlarında olduğu için oraya giriş çıkışlar sıkıntılıydı. Kudüs işgal altında olduğu için üniversiteye giderken, İsrail askerinin kontrolünden geçiyorsunuz. Bize düşmanca tavırlar sergiliyorlardı. Üzerimizi arıyorlardı. Bazen geçmeme izin vermiyorlardı. Yaşadığım sorunlardan dolayı eğitimimi bırakmak zorunda kaldım, Türkiye Cumhuriyeti'nden eğitim bursu alınca da hayatım değişti. Türkiye benim için dış dünyaya açılan bir kapı oldu. Sağladığı eğitim bursu sayesinde tıp eğitimimi Türkiye'de tamamladım.Türkiye benim yaşamımda bir şanstı ve ben bu şansı iyi değerlendirdim. Türkiye'yi ikinci vatanım olarak görüyorum. Eğitimimi burs alarak tamamladığım için Türk insanlarını tedavi etmeyi de bir vefa borcu olarak görüyorum."

Abusharekh, Türk halkının Filistin'e her zaman destek verdiğini, ülkesindeki birçok gencin de eğitim hayatlarını Türkiye'de sürdürdüğünü anlattı.

Aklının ve gönlünün her zaman Filistin'de olduğunu dile getiren Abusharekh, "Filistin, İsrail baskısını uzun süredir yaşıyor. Zaman zaman olayların tırmandığını görüyorsunuz. Kudüs İsrail'in başkenti yapıldı. Türkiye gibi ülkeler buna karşı çıksa da maalesef istediklerini sessizce devam ettirdiler. Son zamanlarda çıkan olaylarda ve Gazze'nin direnişi Filistin'in davası tekrar ön plana çıktı. Filistin meselesi direniş gösterilerek çözülecektir." ifadelerini kullandı.

Mesleki birikimlerini tıp fakültesinde eğitim alan Türk gençlerine aktardığı için ayrı bir mutluluk yaşadığını dile getiren Abusharekh, ülkesinden gelen birçok Filistinli hastayı da Türkiye'de tedavi ettiğini sözlerine ekledi.


Diğer Haberler

Hayırseverlerin desteğiyle açılan kuyular Afrikalılara 'can suyu' oldu


Leyla ebe fedakarlığıyla köylülerin gönlünde taht kurdu


Hayatını kızı, SSPE hastası yatalak eşi ile otizmli yetim yeğenine vakfeden kadın tüm 'iyilik ödülleri'ni hak ediyor


Düzce'de sahillerdeki atıkları temizleyen emekli öğretmen duyarlılık örneği sergiliyor


Yeryüzü Doktorları Afrika'daki katarakt projesi: Elimiz tuttuğu müddetçe tüm sıkıntılara göğüs germeye devam edeceğiz


'Yaşasın Anneler, Yaşasın Çocuklar' kampanyası binlerce kişiye şifa oluyor


Üniversiteli Reyhan yaşlıların yaşamına dokunuyor


Azmin zaferi: Mahkumken üniversite bitirdi, şimdi hayalini kurduğu işi yapıyor


Geleceğin sağlıkçıları yaşlıların şifa umudu oldu


Kahvehanesinde düzenlediği kampanyalarla 800 kişinin kan vermesini sağladı


Emekli maaşını biriktirip hastaneye cihaz aldı


Afrika'daki görme engellilere ışık oldular


Vefakar kocanın dünyası 'eşinin nefesi'


Gülsüm anne felçli eski eşine de 'umut' oldu


UNICEF'ten 2019'da 350 bin Yemenliye insani yardım


Sadakataşı Tanzanya'da 225 katarakt hastasını sağlığına kavuşturdu


Uyuşturucudan kurtuldu hayal ettiği hayata kavuştu


Madde bağımlılarına zeytinlikler arasında 'ilaçsız' rehabilitasyon


Otizmli oğluna 19 yıldır kol kanat geriyor


DNA yaşam süresi hakkında ipuçları veriyor